Diş Kliniğinde Bulundurulması Gereken Cihazlar

Diş kliniğinde olması gereken malzemeler neler? Diş kliniklerinde bulunması gereken bazı asgari tıbbi cihaz listeleri vardır. Ana hatlarıyla bunlar, maddeler halinde aşağıda olduğu gibidir;
1. Diş Üniti
2. Aeratör Başlığı
3. Mikromotor
4. Anguldruva
5. Işınlı Dolgu Cihazı
6. Ultrasonic Scaler
7. Otoklav
8. Manşonlu Tansiyon El Aleti
9. Oksijen Tüpü ve Maskesi
Bunların dışında da diş kliniğinde olması gereken malzemeler vardır. Söz konusu cihazların, eksiksiz bir şekilde hazırlanması gerekir.
1. Diş Üniti
Diş kliniğinde olması gereken malzemeler arasında olan diş üniti, diş hekimlerinin hastayı tedavi esnasında kullandığı araçtır. Hasta buraya yatmakta, diş üzerinde tedavi işlemleri de yine burada gerçekleştirilmektedir.
Esnek bir yapıya sahip olan diş üniti duruma ve hekime göre hareket ettirilebilir yapıdadır. Bu kapsamda yukarı ya da aşağı hareket etme özelliği mevcuttur. Yine gereksinime göre dik veya yatar pozisyona getirilebilir.
Kendi içerisinde bu ünite fotöy, reflektör, tedavi ünitesi, tedavi pedalı, kreşuar, ünit pedalı, bağlantı kutusu ve hekim taburesinden meydana gelir. Fotöy hasta koltuğu olup kişi buraya yatırılmaktadır Reflektör özel ve pozisyonu ayarlanabilir lambadır. Kreşuar küçük bir lavabo olup hasta buraya tükürebilmektedir. Altına bardak konulabilmekte olup kendi musluğu vardır.
Tedavi ünitesi ise hastanın tedavisi esnasında, malzemelerin konulacağı özel yuvalarına çürük temizlemede, diş kesiminde yararlanılan başlıkların takıldığı; komuta düğmeleri bulundurulan tabladır.
Ünite pedalı ise sistemin aşağı yukarı, dik yatar şeklinde hareket etmesine yardımcı olmaktadır. Diş kliniğinde olması gereken malzemeler arasında yer almaktadır.
2. Aeratör Başlığı
Diş hekimlerinin yardımcı ekipmanlarından bir tanesi olan aeratör, kolay bir kullanıma sahiptir. Temel olarak dişin mine tabakasını kaldırmak üzere kullanılır. Hava ya da elektrikle çalışabilmekte olup hızlı bir şekilde çalışmasıyla bilinmektedir.
Hem ışıklı hem de ışıksız modeller yer almakta olup daha kullanışlı olması nedeniyle ışıklı olanlar daha sık tercih edilmektedir. Günümüzde kullanılan farklı tipleri mevcut olup bunlar aşağıda olduğu gibidir;
1. Beepower Aeratör
2. Kavo Aeratör
3. Bien Air Aeratör
4. W & H Aeratör
5. Sirona Dantel Aeratör
Yukarıda listelenen aeratör çeşitleri diş kliniğinde olması gereken malzemeler arasında yer almaktadır. Farklı çeşitleri yer almakta olup kullanım özelliklerine ve kalitesine bağlı olarak, hekimlerin istekleri çerçevesinde belirlenmektedir.
3. Mikromotor
Diş hekimleri tarafından yaygın bir şekilde kullanılan cihazlardan biri olan mikromotor, aynı zamanda diş kliniğinde olması gereken malzemeler arasındadır. Bu modeller günümüzde hem havalı hem de elektrikli seçeneklere sahiptir.
Havalı mikormotorlar, hava enerjisinden yararlanarak kesme ya da dönme hareketi gerçekleştirmektedir. Uzun yıllar boyu kullanılmakta olup bakım ve onarım kolaylığı ile ön plana çıkmaktadır. Ufak bir kafaya sahip oldukları için rahat bir kullanıma yardımcı olur.
Bunların yanı sıra sterilize edilmesi esnasında hasar görme olasılıkları da oldukça düşüktür. Bir hasar olması halinde onarımı da böylece daha kolaydır. Elektrikli mikromotor ise elektrik motorları kullanarak kesme hareketleri oluşturur. Daha ağır bir yapısı olup bu nedenle el yorgunluğuna sebep olabilmektedir.
Maksimum 200,000 rpm’ye çıkabildikleri için hava tahrikli mikromotorlara kıyasla daha yavaş yapısı vardır. Ancak daha tutarlı bir tork sağlar. Bu bakımdan hassas ve yumuşak bir kesime olanak tanır. Cihaza sabit bir hız tanımlaması yapılabildiği iin esnek bir yapısı bulunmaktadır.
4. Anguldruva
Anguldruva diş kliniğinde olması gereken malzemeler arasında bir diğer maddedir. Bu cihazlar dişlerin boyutlarının azaltılması için kullanılmaktadır. Böylece dişlerin doğru pozisyonda kalması için yeterli alan oluşturulmaktadır. Günümüzde en çok,
1. İçten Sulu,
2. Dıştan Sulu,
3. Kırmızı Kuşak,
4. Işıklı Modeller,
5. İmplant İçin Olanlar,
6. Endodonti İçin Olanlar,
7. Yeşil Kuşak,
8. Mavi Kuşak,
9. Mandallı Modeller,
10. Anahtarlı Modeller yer almaktadır.
Diş kliniğinde bulunması gereken malzemeler arasında olan bu modeller, ağız yapısına uygun olarak üretilir. Bu bakımdan hafif bir yapısı vardır. Ancak bu durum kalitesiz oldukları anlamına gelmez. Birinci sınıf kalitede, paslanmaz çelikten imal edilir. Yüksek performans ile çalışmakta olup tüm parçaları sökülebilir yapıdadır.
5. Işınlı Dolgu Cihazı
Işınlı dolgu cihazı aynı zamanda kompozit dolgu ya da lazerli dolgu olarak da adlandırılır. Diş kliniğine bulunması gereken malzemeler arasında olup düşünülenin aksine gerçek lazer ışınlardan yararlanılmaz.
Bu ürünler kablolu ya da kablosuz şekilde çalışan modellere sahiptir. Bu nedenle diş hekimlerine daha kolay çalışma olanağı tanır. Bunun yanı sıra farklı çalışma modları vardır. Böylece duruma göre hareket etme olanağı sunar.
Bunların yanı sıra ışınların da belirli bir gücü vardır. Ancak bunlar sabit olmayı her cihazda değişiklik gösterebilir.
6. Ultrasonic Scaler
Ultrasonic Scaler, dişlerin profilaktik ve periodontal bakımında kullanılan diş aletleridir. Bu oldukça geniş bir yapıya sahip olup kök planlama ve ölçekleme de buna dahildir. Çalışma uçlarının şekil ve boyutları farklılık gösterebilir. Ancak uçta her zaman dar yapıları bunulunur. Bunun temel nedeni, boşluklara ulaşmaya izin vermesidir.
Diş kliniğinde bulunması gereken malzemeler arasında olan bu cihazlar, diş taşlarını dişten çıkarmak için, periodontal küretler ile beraber kullanılır. Genel anlamda çalışma ucu başında iki kesici kenarı bulunur. Böylece iki kenar da kullanılmakta olan dişin interproksimal yüzeylerine uyum gösterebilir.
7. Otoklav
Diş kliniğine bulunması gereken malzemeler arasında bulunan Otoklav, basınçlı su baharı ile doymuş ortamda, 121 derece ısıda 15 ile 20 dakikada sterilizasyon için kullanılmaktadır. Özellikle ameliyathane ve laboratuvarda, mikropları yok edebilmek için kullanılmaktadır.
Isı kullanarak bir hücreyi öldürmek için, hücre duvarlarında yer alan proteinlerin parçalanacağı bir dereceye çıkartılması gerekir. Buhar ısı transferinde çok etkili bir teknik olduğu için sterilizasyon amacıyla yoğun bir şekilde kullanılır.
Buhar, soğuk bir nesne ile karşılaştığında suya dönüşmektedir. Sonrasında suyu kaynatmak amacıyla kullanılan enerjiyi doğrudan suya aktarır. İşlem böylece havadan verimli bir şekilde ısıtma sağlar.
8. Manşonlu Tansiyon El Aleti
Manşonlu Tansiyon El Aleti diş kliniğine bulunması gereken malzemeler arasında bulunmaktadır. Bunların kullanımında ilk olarak manşonun havası boşaltılır. Ardından atardamar bulunduktan sonra manşon, dirsek bölümünün 3 – 4 cm kadar üst bölümüne doğru, içindeki hava torbası kol arterini ortalayacak biçimde sarılır. Bu kolu tam olarak sarmalı; ne çok sıkı ne de çok gevşek olmalıdır.
Steteskop ise ölçümü yapacak olan kişi tarafından kendi kulağına takılmaktadır. Ardından da tambur bölümü, manşonun altına tam girmeyecek oranda, atardamar üzerine konulur. Ancak fazla bastırılmaması gerekir.
Ölçüm tamamlandıktan sonra manşon içindeki hava boşaltılmakta, steteskop çıkartılmakta ve alet de koldan alınmaktadır.
9. Oksijen Tüpü ve Maskesi
Oksijen canlıların yaşamsal faaliyetini devam ettirmesi için şarttır. Ancak bazı durumlarda yeteri kadar alınamayabilir. Bu durumlarda oksijen tüpü kullanılmakta olup yüksek basınç ile doldurulur. Oksijenin bulunamadığı hallerde kanda oksijen basıncı düşmekte olup buna hipoks adı verilmektedir.
Bu durumda metabolizma devreye girmekte, geçici olarak enerji sağlamaktadır. Oksijen tüpü ve maskesi de diş kliniğine bulunması gereken malzemeler içerisinde yer almaktadır.