Endodontide Kullanılan Aletler

27-09-2021 15:58
Endodontide Kullanılan Aletler

Günümüzde kanal tedavisi olarak bilinen endodonti dişte çok ilerlemiş olan problemleri tedavi etmek için kullanılan bir yöntemdir. Endodonti sinirlerdeki çok fazla ağrı yapan çürüklerin temizlenmesi işlemidir. Çürükler temizlendikten sonra çukur yıkanır. Ardından diş kökü doldurulur. Tüm bu işlemler esnasında pek çok alet kullanılır. Yıllarca süren uygulama ve deneyimden sonra endodontide kullanılan aletler şunlardır:


 

1.Şırınga (Ligajet):

İyi bir kanal tedavisinin anahtarı, kişinin ağzını güzelce uyuşturmaktır. Tedaviye gelen kişiler işlem sırasında ağrı istemezler, bu yüzden ağızları uyuşturulur. Kişilerin bir ağrı hissetmediklerinden emin olmak için ekstra özen göstermek gerekir. Bazı kişiler şırınga ile uyuşturulduğunda hemen uyuşmaya bilir. Korkulacak bir durum yoktur bu işlem birkaç dakika beklemek gerektirir. Belirtiler ne olursa olsun şırınga herkesi uyuşturabilir. Paslanmaz çelikten yapılmış aspiject otomatik aspireli şırınga2 yıl garanti ile kristal diş deposu tarafından piyasaya sunuluyor. Ergonomik bir tasarıma sahip olması nedeniyle pek çok diş hekimi tarafında sıklıkla kullanılmakta ve önerilmektedir.

 

 

 

2. Opaldam:

Endodontik aletler listesindeki bir diğer önemli olan alet Opaldam'dır. Tedavi esnasında uzun süre açık kalan ağızda tükürük ve kan birikir. Biriken tükürük ve kan diş hekimlerinin çalışmasına engel olur. Daha da kötüsü, kişinin ağzına sızmasına veya tükürük ve bakterilerin dişe geri dönmesine izin verebilir. Biriken tükürük ve kanı almak için opaldam kullanılır. Yumuşak dokusu ile sızdırmaya karşı dayanıklı olan opaldam greenkit endodontik tedavide doğrudan uygulanır. Kolayca çıkarılan kusursuz bir bariyer görevi görmektedir. Doku hassasiyetini en aza indirir.

 

 

 

3.Akışkan şırınga

Yüksek direnç ve düşük aşınma için kullanılır. Filtekbulk fill akışkan restoratif şırınganınuygulaması oldukça kolaydır. Bir çok tabakalı uygulama ihtiyacını azaltır. Kıvamı oldukça akıcıdır. Şırınga paslanmaz çelikten üretilmiştir bu sayede pek çok diş kliniği tarafından alınır.

 

 

 

4. C Dosyaları

C dosyalarını konuşalım. Açıkçası, bunlar çok önemli endodontik aletlerdir ve pek çok dişçi onları her zaman kullanır. Diş takılınca genellikle bir miktar kireçlenmeyle karşılaşılır. C dosyaları veya bir diğer adıyla kesme dosyaları tüm bu kireci yok etmeye ve açıklığı elde etmeye yardımcı oluyor. 6, 8, 10 ve 15 C dosyaları çok sık kullanılır. Nadirde olsa K dosyası da kullanılabilir. Her iki dosya da aynı görünüyor ancak C dosyasının, onu ayırt etmek için tutamacı üzerinde bir "C" harfi var. Diş hekimleri için endodontide kullanılan aletlerden biridir.

 

 

 

 

5. Sulama İğneleri

Sulama iğneleri kanalın derinliklerine inecek kadar küçüktürler ve ayrıca irrigasyonun deliğe geri akmasını sağlamak için yandan havalandırmalıdırlar. Bu sulama iğnelerinin bir güvenlik özelliğidir. Pek çok diş hekiminin tercihi olan mavi renkli blue etch maxı en derin kanallara inebilme özelliğine sahiptir. Bu yeteneği sayesinde oldukça fazla satmaktadır.

 

 

 

6. Kalsiyum Hidroksit

Endodonti için Kalsiyum Hidroksit Şırınga bir diş enfekte olduğunda kalsiyum hidroksit ile ilaçlanır. Bu ilaç diş doktorlarının da koruyucu olarak sıklıkla tercih ettiği endodontik bir alettir. Her zaman kazandırıcı özelliği ile Calcimol LC kalsiyum hidroksitpat light cure harika bir endodontik koruyucudur. Kristal diş deposunun sunduğu bu ilaç aside karşı oldukça dayanıklıdır. Şırıngada hassas ve uygun dozda kullanım sağlar.

 

 

7. Kalsiyum Hidroksit için Visco Ucu

Kalsiyum hidroksitinizin özel bir uca ihtiyacı olacaktır, böylece macunu kanaldan olabildiğince uzağa götürmeye çalışabilirsiniz. Viscostatmini kit kalsiyum hidroksitin daha iyi enjekte edilmesini sağlar. Ayrıca bu uç sayesinde çok kısa sürede kanamalar durdurulur.

 

 

 

8. Endodontik mikromotor:

Kristal diş deposunun sunduğu dia-gear endodontikmikromotor ergonomik yapısı ve kolay kullanımıyla endodonti tedavisinde çok sık kullanılır. Bu cihaz çalışmayı otomatik olarak durdurabilir ve iki farklı modu bulunmaktadır.

 

 

 

9. Endodontik Frezler

Frezler, kök kanalı sırasında kullanılan ilk aletlerdir. Kanallara ulaşmak için dişin içini açarlar. Burslar, diş tipine ve tedaviye bağlı olarak farklı şekil ve boyutlarda gelir. Bu sayede kanal tedavisi daha kolay hale gelmektedir.

 

 

10. Kök Kanal Gezgini

Bu küçük, sivri uçlu alet endodontistin delikleri bulabilmesi için frezlerle açıldıktan sonra dişin içini keşfetmek için kullanılır. Bazen küçük miktarlardaki kalsifikasyonu gidermek için kullanılabilir.

 

 

11. Ekskavatörler

Endodontik ekskavatörler oldukça uzun ve keskindir. Ekskavatörler paslanmaz çelikten yapılmıştır ve diş temizleme aracı olarak kullanılır. Dişin içinden az miktarda doku çıkarır. Bu çıkarılan dokunun yerine dolgu yapılacak madde konularak ısı verilir ve dolgu işlemi bu sayede tamamlanır.

 

 

 

12.Dikenli Broş

Dikenli broş, dokunun çoğunluğunu bir dişin içinden çıkarmak için kullanılır . Dokuya yerleştirilir, böylece alet çıkarıldığında dikenleri dokuları yakalar ve zarar görmüş olan dokuları yerinden dikenleri sayesinde çıkarılır. Böylelikle diş içindeki çürük maddeler kolaylıkla alınır.

 

 

13.Dosyalar ve Raybalar

Uzun, ince matkap uçları gibi bu aletler de çeşitli boyutlarda bulunmaktadır. Kanalları açmak ve genişletmek için en küçüğü olmak üzere kademeli olarak kullanılırlar, böylece bir sonraki uygun aletle erişilebilirler. Çürüğün içini oyar ve dikenli teller yardımıyla çürükten yabancı maddeler çıkarılarak alınır. Diş dolgu yapılması için hazırlanır. Ayrıca raybanın bir diğer avantajı ise rayba çekilen diş yüzeyinin pürü süssüzlüğü epey düşüktür . Bu sayede dolgunun tutma olasılığı artar.

 

 

14.Matkaplar

Endodontide kullanılan aletlerden bir diğeri matkaplardır. Matkaplar dişteki çürüğün çıkarılmasına yardım eder ve dişleri temizlemede kullanılır. Matkap ucu, özellikle azı dişlerinde kanalın daha da açılmasına yardımcı olur. Ayrıca, kök kanallarını doldurmak için yaygın olarak kullanılan macun benzeri bir malzeme olan güta-perka'yı çıkarmak için kök kanal tedavisi sırasında kullanılırlar.

 

 

15.Ultrasonik Aletler

Bu aletler, kalsifiye kanalları açmak ve diş içindeki kanal boşluğundan endodontik materyalleri çıkarmak için kullanılabilir. Bu enstrümanlar titreşim yoluyla çalışır ve ilk açıldıklarında şaşırtıcı olabilen yüksek perdeli bir ses yayarlar. En kaliteli ve güvenli ultrasonik aletler için kristal diş deposunun web sitesine göz atmanızda fayda vardır.

 

 

16. Kompozit

Endodontik aletler söz konusu olduğunda, iyi, doğal görünümlü bir kompozite olan ihtiyacı göz ardı edemezsiniz. Kristal diş deposunun sunduğu pek çok kompozit vardır. Aelite aesthetic anteriorkompozit kit zengin renk seçeneği sayesinde yirmi farklı renk ön ve arka dişlerde kullanabilirsiniz. Bu kit oldukça dayanıklıdır ve dolduruculuk yüzdesi epey fazladır. Tek tüp kompozit oldukça kolay uygulanır. Kıvamı serttir ve dişin doğal rengine yakındır. Bazı durumlarda koruyucu olarak kullanılabilir. Başka bir kompozit türü ise Aelite aesthetic kompozit enamel refildir. Bu kompozit türünün yirmiye yakın renk seçeneği bulunmaktadır . Yapısı sayesinde hem çok estetik durur hem de çok güçlüdür.

Kristal diş deposunun internet sitesinde endodontide kullanılanaletleri bulabilirsiniz. Üstelik bu aletler nanoteknoloji ile üretilmiş oldukça sağlam bir yapıdadır. Paslanmaz çelikten yapılan bu endodontik aletler pek çok diş kliğinin gözdesi haline gelmiştir. Ergonomik yapısı ve kullanım kolaylığıyla da hemen her diş hekiminin, diş cerrahının favorisidir. Endodontide kullanılan bu cihazların fiyat bilgisi için +90 534 086 77 00 iletişime geçebilirsiniz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.