Otoklav Nedir?

Uzun yıllardır tıbbi aletlerin ve bilimsel aletlerin temizliği konusunda büyük endişeler var. Bu aletler su ile temizlenemez veya normal bir fırça veya bezle silinemez. Mikroorganizmalar ve mikroplar esnek olduğundan ve normal temizleme yöntemleriyle temizlenemediğinden çok iyi temizlenmeleri gerekir. Silinemezler, ancak aleti temiz ve yeni bir kişide kullanım için güvenli hale getirmek adına yine de mikropları öldürmeniz gerekir. Bu mikroorganizmaları öldürmenin en iyi yolu, onları zorlu ortamlara maruz bırakmaktır ve burada otoklav devreye girer. Otoklav nedir? , otoklav ne için kullanılır? Ve merak edilen tüm soruların yanıtları için makaleyi okumaya devam edin.
Otoklav Hakkında Detaylı Bilgi
Otoklav 80'lerin sonlarında dünya ya tanıtıldı ve bu, tıp uzmanları ve araştırmaların steril cerrahinin önemini anlamaya başladığı zamandır. Doktorlar, mikroorganizmaları öldürmenin bir yolu olarak açık aleve güveniyorlardı, ancak bu çok güvenilir değildi. Otoklavın tanıtılmasından kısa bir süre sonra, otoklav kullanmanın faydaları o kadar belirgindi ki, birçok hastanenin artık bu tıbbi alet ve ekipmanı temizleme ve sterilize etme yöntemini benimsemesi şaşırtıcı değil.
Otoklav genellikle mikroorganizmalardan arınmış olması gereken her şeyi dezenfekte etmek için kullanılır. Otoklavın tipine ve boyutuna bağlı olarak katıları, sıvıları, içi boş nesneleri ve çeşitli şekillerdeki aletleri temizler. Tipik bir tanesi, deterjanlara dirençli bu mikroorganizmaları öldürmek için buharın gücünü kullandığından işlevsellik açısından bir düdüklü tencereye benzetilir. Zamanla, otoklav, kullanılabilecek çeşitli uygulamalar sayesinde gelişmiş bir cihaz haline geldi. Bu şekilde tıbbi klinikler ve biyolojik laboratuvarların vazgeçilmez cihazları arasına eklendi. Sizde diş kliniğinize yada laboratuvarınıza otoklav almak istiyorsanız hem güvenli hem de enerji tasarruflu otoklavlar için kristal diş deposununsitesini ziyaret edebilirsiniz. Gerekli tüm testlere tabi tutulmuş ve yüksek sterilizasyon özelliğine sahip C 22 B tip otoklavhakkında bilgi ve fiyat aralığı internet sitesinde mevcuttur.
Otoklav Ne İçin Kullanılır?
Bir otoklav, mikroorganizmaları yukarıda belirtildiği gibi zorlu ortamlara maruz bırakarak diş ekipmanlarını sterilize eder. Bunu, eşyaları kaynama noktasının üzerindeki sıcaklıklara ısıtarak yapar ve bu nedenle bu koşullarda mikroorganizmalar hayatta kalamazlar. Diş kliniklerinde, basit bir mikrodalga fırınla aynı boyutta olan küçük masaüstü otoklavları bulunur. Büyük hastanelerin devasa otoklavları vardır ve hastanenin her yerinde kullanılan çok çeşitli ekipmanı sterilize etmek için kullanılabildikleri için belirli bir bölümde bulunurlar. Bu kadar büyük tıp merkezlerinde steril ekipmana büyük bir talep olduğu ve bu cihazların tek bir döngüde birçoğunu sterilize edebildiği bilinmektedir.
Otoklav Nasıl Çalışır?
Otoklav nedir? Ve nasıl çalışır? Pek çok okurun merak ettiği konulardır. Otoklavlar, hareket ve temizlikte daha dikkatli olmaları farkıyla, düdüklü tencerelere az çok benzer. Bu, aletlerin herhangi bir mikroorganizma içermemesine ilişkin endişeler bulunmaktadır ve bu nedenle dezenfeksiyon söz konusu olduğunda hata payı çok azdır. Otoklav, sterilize edilecek ekipmanın konulduğu bir ana bölmeye sahiptir. Bundan sonra, hazne kapatılır ve cihaz, yoğun bir buhar bulutunun bölmeye yönlendirilmesini sağlamak için açılır. Bu işlem sırasında, amaç yaklaşık 120 santigrat derece sıcaklığa ulaşmak ve bunu korumak olduğundan, haznedeki sıcaklık ve basınç yükselmeye başlar.
Otoklav, içindeki havanın değiş tokuşunu sağlayan kanallar içerdiğinden daha karmaşıktır. Bu kanallar saf buharın hazneye girmesine ve kirli havanın hazneden dışarı çıkmasına izin verir. Tipik sterilizasyon seansları, yaklaşık on beş dakika boyunca 120 santigrat derece buhar gerektirir, ancak sterilize edilen ekipmanın türüne bağlı olduğundan bu sürenin aynı kalmadığını unutmayın. Bazı kombinasyonlar, malzemenin daha kısa süre dezenfekte edilmesini sağlayan ekstra sıcak buhar ile yapılır. Aşırı yüksek sıcaklıklar mikroorganizmaların iç kısımlarını yok eder ve böylece hayatta kalma şansını ortadan kaldırır. Sterilizasyon süresi geçtikten sonra, buhar çıkarılır ve basınç kademeli olarak düşürülür. Etkili sterilizasyon, bu saf buhara maruz kalmanın verimli sterilizasyonu sağlayabilmesi için doymuş buhar kullanarak kirlenmiş havanın değiştirilmesine bağlıdır.
Bahsedilen sterilizasyon süreç iki olası döngüde gerçekleştirilebilir;
- Hızlı egzoz
- Yavaş egzoz
Hızlı egzozda kompartıman ayarlanan süre boyunca yüksek sıcaklık ve basıncı korur ve bundan sonra vanalar açılarak sıcaklıkların normale dönmesi sağlanır. Bu döngü, cam ve kuru aletleri temizlemek için epey idealdir.
Yavaş egzoz sıvı malzeme için kullanılır ve sıvı soğutulurken buhar hazneden yavaşça çıkarılır.
Otoklavı çevreleyen önemli gerçeklerden bazıları ve ne için kullanılabileceği yukarıda belirtilmiştir. Enfeksiyonu önlemek için bu cihazı kullanırken eldiven gibi koruyucu ekipman kullanmak önemlidir. Ayrıca aletlerinizde kişileri yarı ölü mikroorganizmalara maruz bırakmak istemediğiniz için otoklavın ilgili merciler tarafından onaylandığından emin olmayı unutmayın. Bu tür sıcaklıklara maruz kaldıklarında oluşturdukları tehlike nedeniyle otoklav cihazında sterilize edilmeyen malzemelere dikkat edin .
Kaliteli Bir Diş Otoklavı Neleri İçermelidir?
Sterilizasyon amacıyla hangi tip otoklav kullanılıyor olursa olsun, aşağıdaki özelliklere sahip olmalıdır:
- Kaliteli sterilizasyon yetenekleri
- Günlük kullanım aletlerini temizlemek için yeterince büyük hazneli olmalı
- Ek sterilizasyon için kurutma mekanizması
- En iyi sonuçlar için sıcaklık kontrolü
Diş Aletleri Nasıl Otoklavlanır?
Sterilizasyon işlemi öncesi hazırlık olarak izlenmesi gereken iki yol vardır:
- Sterilizasyon işleminden sonra aletlerin üzerinde kalan tüm kirleri çıkardığınızdan emin olun.
- Aletleri kurutun, bunun için kağıt havlu kullanabilirsiniz ancak şimdi otoklav odasına konulmaya hazırdırlar.
Lütfen, yalnızca bu adımları izlemenin size etkili bir sterilizasyon sağlayabileceğini unutmayın . Hazırlığın bu içe aktarma kısımlarını yapmazsanız, bir sonraki adımın bir anlamı olmayacaktır.
Diş Otoklavı Nasıl Kullanılır?
Otoklav kullanmak çok basit bir işlemdir. Genel olarak, bu alet tüm ana işi kendi başına yapıyor. Ancak otoklavla ilk kez karşılaşanlar için genel kullanım yönlerinden bahsetmeliyiz.
- Cihazınızın talimatlarını veya aşağıda yazdığımız bilgileri kullanarak aletleri hazırlayın.
- Aletleri Otoklavın içine koyun.
- İşlemi çalışana kadar bekleyin.
- Ekipman steril ve kuru olana kadar bekleyin.
- Haznede basınç olmadığından emin olun ve aletleri çıkarın.
- Aletler yeniden kullanıma hazırdır.
Bu basit manevra dizilerinden sonra, sterilize olmuş aletlerin kullanımı tamamen güvenlidir, bu nedenle enfekte olma veya hastalarınızın herhangi bir virüs, bakteri ve mikrobun bulaşma şansı yoktur.
Diş Otoklavı Nasıl Temizlenir?
Diş ekipmanınızın sterilizasyon cihazı gibi temizlenmesi gerekir . Otoklavı kullandıktan sonra her gün temizlemek gerekir. Temizlemeden önce güç kablosunu çıkarın. Ardından bir miktar suyu bir temizleyici ile karıştırın, bir süngeri suya batırın ve cihaz kapağının içini nazikçe temizleyin.
Haftada bir kez yine bir sünger kullanın, temelde suyun bulunduğu hazneyi temizleyin. Ayrıca hazneyi yıkamak için özel bir karışım kullanmanız gerekir, ancak lütfen ürün talimatlarınızda verilen talimatları izleyin. Otoklavın dış tarafını temizlemek için doğru türde karışım veya sabunlu su seçin ve yumuşak temiz bir bezle kurulayın. Otoklavınız temiz ve her zaman tekrar kullanıma hazır. Her kullanım süresinde her gün, ay ve yıl başına farklı bir saflaştırma derecesi gerektirir. Ancak mutlaka altı ayda bir otoklavı kontrol ettiğinizden emin olun.
Ve unutmayın, diş hekimliği hizmetiniz için iyi bir otoklav satın almak her zaman değerli bir katkıdır.